برخلاف کپل، نارنجی، دم باریک و کلاه قرمزی و پسر خاله که صدسال دیگر هم بگذرد، باز هم کودک میمانند، بخش عظیمی از خاطرات کودکی ما، با زمان رشد میکنند، قد میکشند و چهره عوض میکنند. این چهرههای معصوم و با نمک که با ذات پاکشان جلوی دوربین رفتهاند، امروز یا از سینما و صفحه شیشهای تلویزیون دور شدهاند، یا آنقدر بزرگ شدهاند که فقط با دیدن اسمشان در تیتراژها بشود، پیدایشان کرد.
آن زمانهای دور که قهرمانها، معصومتر از امروز بودند و تماشاگر با پیچشهای داستانی اندکی جذب میشد، بیشمار قهرمان روی پرده سینما میآمد و میرفت و بیشمار خاطره به جا میگذاشت و بیشمار تعجب از دیدن دوبارهشان.
در این سینمای 30 ساله، جوانهای بسیاری سن و سالدار شدند و حالا فارغ از دویدن به دنبال خانه دوستشان، دیگر خانه و زندگی به هم زدهاند.
* مجید جوزانی
کمی که به گذشته برگردی، یا لابه لای فرهنگ فیلمهای ایرانی، اسم «جادههای سرد» را جستجو کنیم، حتما تصویر کودکی را به خاطر میآورید که اسمش رحمان بود و برای تهیه دارو برای پدر بیمارش با معلم مدرسه (علی نصیریان) راهی شهر میشود. در این فیلم که مسعود جعفری جوزانی در سال 64 کارگردانی کرد، مجید جوزانی، نقش رحمان را بازی کرد.
مجید جوزانی که دکترای تئاتر دارد، در طول این سالها، همچنان در حوزه سینما و به خصوص تئاتر فعالیت میکند و امروز مدیر خانه هنرمندان ایران است.
* مژیلانگ دانشپوی
به گزارش فارس، سال 64 فیلم دیگری با عنوان «مادیان» ساخته شد که علی ژکان آن را کارگردانی کرد. در این فیلم که همچنان در اذهان سینمادوستان باقی مانده، کاراکتری به اسم گلبوته داشت که نقش آن مژیلانگ دانشپوی بازی میکرد. این دختر 12-13 ساله که شمار بسیاری از منتقدان سینما بازیاش را ستودهاند، امروز در خارج از کشور و در انگلستان زندگی میکند و تنها چندی پیش در فیلم مستندی که درباره مادیان ساخته شده بود، با وی گفتوگویی شد.
* مهدی اسدی
مهدی اسدی، بازیگر شماری از فیلمهای به نمایش در نیامده ابوالفضل جلیلی است. او در: یک داستان واقعی، مرد ناتمام، شیرک، گال و بهار بازی کرده است. این چهره که در آثار جلیلی شناخته شد، هنوز در عرصه سینما فعال است، ولی دیگر به سراغ بازیگری نمیرود.
اسدی در این باره میگوید: آخرین کارم یک فیلم مستند کوتاه به اسم هومیان است که درباره نگارههای صخرهای ساختم.
او که صدابرداری را به صورت حرفهای پی میگیرد، افزود: من هنوز با آقای جلیلی کار میکنم و در فیلم گل یا پوچ به عنوان دستیار کارگردان فعالیت کردم.
اسدی میگوید: سینما را دوست دارم ولی نمیخواهم بازیگری کنم، چون از مطرح شدم، بدم میآید.
* حامد کلاهداری / شهنام شهابی
حامد کلاهداری، که این روزها خبر کارگردانی نخستین فیلم سینماییاش با عنوان شکلات داغ منتشر شده، بازیگری را از فیلم شاخ گاو کاری از کیانوش عیاری شروع کرده است، آن هم در سن 9 سالگی.
کلاهداری به فارس میگوید: خانه ما روبهروی دانشگاه تهران بود، یک روز یک دانشجوی تئاتر به من پیشنهاد داد که در فیلمش بازی کنم، بعد از همین طریق به آقای عیاری معرفی شدم.
او میافزاید: از سن 11 سالگی کارگردانی میکنم و حدود 57 سریال بازی کردهام و 6-7 فیلم سینمایی. به موازات بازی هم مرتبا فیلم ساختم که در جشنواره مختلفی هم جایزه کسب کردند.
این بازیگر کودک دیروز و کارگردان امروز گفت: بازیگری دغدغه من نیست و همیشه کارگردانی را دوست داشتهام.
او که با شهنام شهبازی در فیلم تعطیلات تابستانی همبازی بود، در پاسخ به خبرنگار فارس از وضعیت کنونی او، اظهار بیاطلاعی میکند و میگوید: حدود 15 سال است که از او بی خبرم. ما همسایه و دوست بودیم و در تعطیلات تابستانی، خودم معرفیاش کردم که با هم بازی کنیم.
وی گفت: حدود 15 سال است که از او بیخبرم، فقط یک شماره تماس دارم که از خانهشان است و فکر میکنم هنوز هم همان جا باشند.
* شاهد احمدلو
شاهد احمدلو، بازیگر نقش کوتاهی در سرب مسعود کیمیایی بود. او که پسر محمدولی احمدلو، مدیر تدارکات سینما است، دیگر به عنوان یک کارگردان سینما شناخته شده. او که فارغ التحصیل رشته نقاشی از دانشکده هنر و معماری است، پس از ساخت چند فیلم کوتاه و مستند، فیلمهای بلند موش، اگه می تونی منو بگیر ، چند میگیری گریه کنی را کارگردانی کرد.
احمدلو در ایام کودکیاش در فیلمهای دندان مار، گروهبان، دره شاپرک ها، چاووش بازی کرد و باج خور، حریف دل، فردا روز دیگری است، پاییز بلند، قافله دیگر فیلمهای او در سمت بازیگر هستند.
* بابک بادکوبه
بابک بادکوبه، یکی از کودکان سریال مشهور «خانه ما» است که در سال 69 در فیلم سفر جادویی ساخته ابولحسن داوودی، کودکیهای اکبر عبدی را بازی کرد. او که در تلویزیون فعالیت میکند، دو سال پیش، آخرین بار در فیلم همخانه (1386) بازی کرد.
او چندین بار نیز به عنوان مجری، در برنامههای تلویزیونی جلوی دوربین رفت.
* مهدی باقربیگی
مهدی باقربیگی یکی از آشناترین چهرههای کودکی است که هنوز که هنوز است، گهگاه که تلویزیون قسمتهایی از قصههای مجید را پخش میکند، همه مشتاق تماشای شیطنت و هوش کودکانهاش هستند.
باقربیگی که به عنوان مجید شناخته شده، در مجموعه 9 قسمتی قصههای مجید در سال 71 به کارگردانی کیومرث پوراحمد بازی کرد. این پسربچه اصفهانی که در کل ایران، شناخته شده است، پس از سالها دوباره در سریال سرنخ به کارگردانی پوراحمد بازی میکند.
او که در رشته مهندسی کشاورزی تحصیل کرده، مدتها در فیلمی بازی نکرد ولی در جشنوارههای کودک و نوجوان به عنوان میهمان افتخاری حاضر میشد.
باقربیگی یادگاری از شخصیت فراموش نشدنی مجید است که در کنار پروین دخت یزدانیان (بی بی) هر جمعه کودک و پیر منتظر تماشایش بودند.
* میرفرخ هاشمیان و بهاره صدیقی
میرفرخ هاشمیان و بهاره صدیقی بازیگران فیلم بچههای آسمان ساخته مجید مجیدی هستند. آنها با خلق دنیایی که فقر نتوانسته است، آن را تخریب کند، فراتر از مرزهای ایران رفتند. رضا ناجی که در این فیلم همبازی آنها بوده، درباره این دو بازیگر میگوید: من همچنان از حال همه همبازیهایم باخبرم. میرفرخ هاشمیان که نقش علی را بازی میکرد، کودک با استعدادی بود و بعد از بچههای آسمان نیز در فیلم کوتاهی به اسم کیف بازی کرد، ولی دیگر متاسفانه پیشنهادی دریافت نکرد.
وی ادامه می دهد: میرفرخ حالا کارمند یک شرکت است و دلش میخواهد که دوباره فیلم بازی کند. بهاره صدیقی هم که نقش زهرا را بازی میکرد، حالا برای خودش دختر بزرگی شده و دانشجو است. اما دیگر فیلمی بازی نکرد.
ناجی میگوید: آنها گلچینی هستند که مجیدی کشفشان کرد و استعداد خیلی شگرفی هم دارند. مثلا حسین عابدینی (بازیگر فیلم پدر) هم یکی از همین کشفهای مجیدی است که بازیگری را ادامه داد و در سریال از یادرفته ساخته فریدون حسنپور بازی میکند.
* محمد شعباننوری
در این لیست بلند، بازیگرانی چون محمد شعباننوری هم دیده میشوند، که در فیلم درخت گلابی در سال 76 بازی کرد و سال بعد در عشق طاهر نیز جلوی دوربین رفت. در طی این سالها او، در یکی، دو سریال تلویزیونی با چهرهای بزرگتر از قبل ایفای نقش کرد و گویا کم و بیش نیز در عرصه سینما فعال است و فیلم کوتاه میسازد.
* مهراوه شریفینیا و شروین نجفیان
مهراوه شریفینیا اولین بار، سال 68 در دزد عروسکها ساخته محمدرضا هنرمند بازى کرد و با اکبر عبدى و مادرش (آزیتا حاجیان) همبازى شد. او در این فیلم، در کنار شروین نجفیان، دو بازیگر کودک این فیلم بودند.
او بعدها در نقش کوتاهی در سریال امام علی (ع) بازی کرد و در هجده سالگى براى رخشان بنىاعتماد در فیلم سینمایی «زیر پوست شهر» ایفای نقش نمود. دخترى به نام تندر، پرنده از قفس پرید و بازی در چند فیلم کوتاه حاصل بخشی از فعالیتهای شریفینیا بود که در نهایت در سریال ساعت شنی (بهرام بهرامیان)، حضور پررنگ و قابل تأملی یافت. او اکنون یکی از بازیگران شناخته شده در تلویزیون محسوب میشود که آخرین کارش در سینما اخراجیها 2 بود.
نکته قابل توجه این است که بازیگر نقش مقابل، شریفینیا، یعنی شروین نجفیان در کار موسیقی فعالیت میکند و آخرین حضورش در عرصه بازیگری فیلم هفت ترانه بود.
* ملیکا شریفینیا
ملیکا شریفی نیا بازی در سینما را از سال 1370 با فیلمی به نام «اوینار» به کارگردانی «شهرام اسدی» شروع کرد و سپس با دیدار در استانبول، دایان باخ، اشک و لبخند و ... ادامه داد.
وی در سالهای اخیر بیشتر به عنوان بازیگر سریالهای تلویزیونی فعالیت داشته و از کارهای اخیر او میتوان به سریال «شمسالعماره» اشاره کرد.
* عطیه معصومی
عطیه معصومی بازیگر فیلم «پرنده کوچک خوشبختی» (پوران درخشنده)، است که آخرین بار در سریال بزنگاه به کارگردانی رضا عطاران بازی کرد. این دختربچه ناشنوا که حالا دیگر ازدواج کرده و صاحب یک کودک شده، تصویر معصوم و کودکانهاش در پرنده کوچک خوشبختی، با نامش عجین شده است.
* عمار تفتی، امید آهنگر، سعید شیخزاده و دیگران
براساس این گزارش، به جز عمار تفتی بازیگر فیلمهای ایلیا نقاش جوان و نون و گلدون، که دیگر بازیگر مطرحی شده، امید آهنگر بازیگر مجموعه تلویزیونی علی کوچولو که در سریالهای تلویزیونی ادامه کار میدهد، سعید شیخزاده بازیگر دره شاپرکها، حسنک، علی و غول جنگل، خوش خیال که هر از چند گاهی شاهد بازیاش در تلویزیون هستیم، بازیگران کودک فیلمهای اسبهای چوبی، نان و کوچه، مسافر جنوب، ننه لالا و فرزندانش، خانه دوست کجاست؟، بیبی چلچله، رابطه، نیاز، مدرسه پیرمردها، دونده و... هستند که یاد و خاطرهشان با ماست و هنوز تصویر کودکیهایشان برای مخاطب پررنگ است.
نویسنده: آزاده کریمی
منبع : تابناک