همکلام با نویسندهٔ راه شیری
گفتگو با زنده یاد محمد ایوبی
محمد ایوبی، نویسنده و داستان نویس پیشکسوت کشور که سال جاری با رمان«صورتکهای تسلیم» به عنوان نامزد بخش پایانی جایزه ادبی جلال آل احمد نیز معرفی شد، بامداد شنبه ۱۹ دی در تهران درگذشت. وی در آخرین روزهای حیات خود در گفتوگویی با «اشا» به بررسی موضوع امکان مینیمال نویسی در ادبیات فارسی بر مبنای قرآن کریم پرداخت که از منظر شما میگذرد.
سابقه در ادبیات فارسی
«محمد ایوبی»، نویسنده و کاندیدای بخش نهایی دومین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد، در گفتوگو با خبرنگار «اشا»، مینیمالنویسی بر اساس قصههای قرآن کریم را موضوعی سابقهدار در ادبیات فارسی حتی در روزگار معاصر دانست که با نامهایی غیر از مینیمال به خوانندگان ارائه شده است و اظهار کرد: در نگاهی اجمالی به متون ادبی کهن فارسی به روشنی میتوان به بازسازی و قصهنویسیهای بسیار کوتاه از متن قرآن کریم برخورد کرد که با نامی غیر از مینیمال منتشر و ارائه شده است؛ به عنوان مثال سعدی در گلستان خود به مقالهنویسی اشاره دارد که بر مبنای آیات قرآن انجام میگیرد و میگوید که این امر تاکنون در زبان فارسی وجود نداشته است و من برای بار نخست آن را از زبان عربی به زبان فارسی آوردم و یا قصههایی قرآنی مرحوم «مهدی آذریزدی» و حتی طرحهای داستانی بسیار کوتاه «سیدعلی کاشفی خوانساری» را نیز میتوان از جمله این نمونهها دانست که با نام و یا جریانی ادبی تحت نام مینیمالنویسی منتشر نشدهاند.
رمز ماندگاری
این نویسنده همچنین به رمز و دلایل ادبی که میتواند آن را ماندگار کند، اشاره کرد و توضیح داد: در یک نگاه کلی نویسنده نمیتواند به تنهایی موجب مانایی اثر باشد، بلکه اثر و درونمایه آن است که میتواند خود را به عنوان موضوعی ماندگار در ذهن مخاطب به ثبت برساند و بیشک قصهنویسی بر مبنای آیات و مفاهیم قرآن کریم به دلیل اینکه قرآن خود دارای ماندگاری بالایی در طول تاریخ بوده است برخلاف بسیاری از سبکهای ادبی که تنها به ظاهر و شخصیتهای پدیدآورنده توجه دارند و نه به معنایی که منتقل میکنند، ماندگار خواهد بود.
نویسنده رمان «صورتکهای تسلیم» ادامه داد: داستانهای قرآن برای بازنویسی در ادبیات فارسی تاکنون به شیوههای متفاوتی مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاند و امروز هنگامی که صحبت از حضور آنها در یک سبک ادبی جدید میکنیم، باید توجه کنیم که بحث ما چگونگی نامگذاری روی آن نیست، بلکه چگونگی برخورد با موضوع است که اهمیت پیدا میکند.
شیوههای مینیمالنویسی با عنایت به قرآن
ایوبی افزود: در ورود به این بحث نباید فراموش کرد که مینیمال نویسی را نباید تنها یک سبک ادبی پستمدرن بدانیم که از غرب به ادبیات ما وارد شده است، چرا که سالها پیش از این و در سالهای دهه ۴۰ نمونههای اولیه آن در ادبیات فارسی معاصر نیز دیده شده است که نمونه آن را میتوان در داستانکهای «محمود طیاری» دید، اما به دلیل اینکه در آن روزگار و حتی امروز مینیمال را به دلیل نداشتن یک آغاز، فراز و فرود داستانی، تنها یک طرح ادبی داستانی در نظر میآوردند، این موضوع اهمیت چندانی پیدا نکرد و در روزگار معاصر نیز افت توجه مخاطبان به شعر به همراه پایین بودن کیفیت اشعار منتشر شده ذهنیت مخاطبان این بخش از ادبیات را به مینیمال سوق داده است.
وی ادامه داد: مینیمال با وجود اینکه از عناصر داستانی تنها اوج را در خود دارد، اما هنگامی که به عرصههایی مثل مینیمالنویسی قرآنی وارد شویم نباید فراموش کنیم که هر نویسنده نگاه خودش را به موضوع داستانی دارد و نمیتوان او را به پیروی از سبکی هدایت کرد، اما نویسنده در عین حال باید چارچوب و سبک نگارشی قرآن را در ارائه یک مفهوم مورد توجه قرار دهد و از آن خارج نشود.
دربارهٔ نویسنده:
محمد ایوبی (داستان نویس) این اواخر به علت بیماری قلبی و عفونت ریه در بستر بیماری بودکه به همین علت، ساعت ۱:۳۰ شنبه دربیمارستان ابن سینا از دنیا رفت.
همسر ایوبی در توضیحی درباره علت درگذشت او، گفت: جمعه ۱۸ دیماه برای جراحی لگن به بیمارستان منتقل شد؛ اما اعلام شد که ریهاش آب آورده است و به کما رفت که در نهایت ظهر روز شنبه درگذشت.
محمد ایوبی متولد سال ۱۳۲۱ در اهواز بود. رمانهای «راه شیری»، «سفر تا سرطان مغول»، سهگانه «آواز طولانی جنوب»، مجموعه داستان «مراثی بیپایان» و رمان «روز گراز» از جمله آثار منتشر شده او هستند.
او، سایت ادبی «خزه» را از سالها پیش راهاندازی کرده بود که از جمله سایتهای قابل اهمیت ادب فارسی به شمار میرفت.
منبع : فردا