دسته
وبلاگهاي برگزيده
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 1817099
تعداد نوشته ها : 1695
تعداد نظرات : 564
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان
عینکهایی که شب را به روز تبدیل می کنند
با کمک این عینکهای دید در شب می توان نور یک سیگار روشن از فاصله 16 کیلومتری و حتی جزئیاتی مانند بافت تنه یک درخت را دید.
دانشمندان مرکز پزشکی دانشگاه وندربیلت عینکهای دید در شب جدیدی ابداع کرده اند که می توانند با تبدیل شب به روز به کارمندان آمبولانسهای هوایی در شبها کمک بسیاری کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، این تکنولوژی پیشتر برای ماموریتهای نظامی یا جاسوسی مورد استفاده قرار می گرفت زیرا قادر است میزان نور محیط را 10 هزار بار افزایش داده و شب را به روز تبدیل کند.

به گفته سازندگان این محصول، با کمک این عینکهای دید در شب می توان نور یک سیگار روشن از فاصله 16 کیلومتری و حتی جزئیاتی مانند بافت تنه یک درخت را دید.

این ابزار به خصوص برای نیروهای امدادی که در هنگام شب ناچار به فرود در مکانی هستند مفید خواهد بود زیرا با کمک آن می توانند درختان و خطوط برق محل را دیده و منطقه ای مناسب را برای فرود آمدن انتخاب کنند.

به دلیل اینکه از میزان تقاضای این محصول در بخش نظامی کاسته شده است، برای اولین بار و به منظور استفاده در ماموریتهای هوانوردی غیر نظامی مورد استفاده قرار خواهند گرفت. این عینکها نور محیطی که از ماه، ستارگان و منابع نوری دوردست ناشی می شود را در مجرایی ویژه قرار می دهد که این مجرا میزان انرژی نور و پرتوهای پراکنده را در نمایشگری فسفری افزایش داده و تصاویری تقویت شده از مناظر اطراف را نمایان می کند.

بر اساس گزارش زی نیوز، خلبانان و پرستارها برای استفاده از این عینکها نیازمند دوره آموزشی پنج ساعته خواهند بود تا بتوانند در صورت لزوم و در زمان مناسب دید در شب را به دید معمولی تبدیل کرده و با دیگر تجهیزات جانبی آن آشنا شوند.
منبع : فردا
دسته ها : خبر - علمی
يکشنبه بیست و دوم 9 1388
گوجه فرنگی‌ها هم حشره می خورند!
این دانشمند‌ان دریافته‌اند که گیاهان شکارچیان گوشتخواری هستند که برای بارورسازی خودشان حشرات را می‌کشند.
ایسنا: دانشمند‌ان برای اولین بار دریافته‌اند که برخی گیاهان باغی مانند « گوجه فرنگی‌ها» و «سیب زمینی‌ها» هم قاتلان مرگباری برای حشرات هستند که از این حیث با مگس کش‌ها و حشره‌کش‌ها برابری می‌کنند.

این دانشمند‌ان دریافته‌اند که گیاهان شکارچیان گوشتخواری هستند که برای بارورسازی خودشان حشرات را می‌کشند.

تحقیق جدید نشان می‌دهد که آنها حشرات کوچک را با موهای چسبنده روی ساقه‌هایشان به دام انداخته و می‌کشند و وقتی این جانوران روی زمین افتاده و تجزیه می‌شوند، مواد مغذی حاصل را از طریق ریشه‌هایشان از خاک جذب می‌کنند.

در ابتدا تصور می‌شد که این تکنیک در طبیعت وحشی به منظور تکمیل ریزمغذی‌ها در خاک نامرغوب و ضعیف استفاده می‌شود، اما بعد معلوم شد که حتی گونه‌های مختلفی از گیاهانی که در باغچه سبزیجات خانگی خود پرورش می دهید، نیز می‌توانند این توانایی را به دست آورند.

محققان مرکز تحقیقاتی سلطنتی بوتانیکال گاردن کیو، دانشگاه کوئین ماری و دانشگاه لندن که این تحقیق را انجام داده‌اند، معتقدند که صدها گیاه قاتل بیشتر از آنچه تاکنون شناخته شده‌اند، در دنیا وجود دارد.

محققان می‌گویند « گوجه فرنگی‌» و «سیب زمینی» از جمله این گیاهان هستند که موهای چسبنده دارند و حشرات را شکار می‌کنند.
منبع : فردا
دسته ها : خبر - علمی
شنبه بیست و یکم 9 1388
پیشگیری از سرطان با فلفل و زردچوبه
زردچوبه و فلفل با محدود کردن رشد سلول های اولیه سرطانی، می تواند در پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه موثر واقع شود.
پژوهشگران اعلام کردند مصرف ادویه هایی مثل فلفل و زردچوبه از ابتلا به سرطان سینه پیشگیری می کند.

به گزارش واحد مرکزی خبر ، دانشمندان در مرکز پزشکی دانشگاه میشیگان اعلام کردند زردچوبه و فلفل با محدود کردن رشد سلول های اولیه سرطانی، می تواند در پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه موثر واقع شود.

روش های کنونی شیمی درمانی در رویارویی با سلول های اولیه سرطانی کارساز نیستند و همین امر اغلب موجب بازگشت بیماری و عود سرطان می شود.

بر اساس این گزارش پژوهشگران دریافتند هنگامی که ترکیبات مشتق از ادویه های غذایی مثل زردچوبه و فلفل به محیط کشت سلولهای سرطانی سینه اضافه شود، رشد سلول های اولیه سرطانی تا حدود 20 برابر متوقف می شود واین در حالیست که رشد سلول های عادی تمایز یافته در محیط کشت، تغییر نمی کند.
منبع : تابناک
دسته ها : خبر - علمی
چهارشنبه هجدهم 9 1388
9 حرکت اشتباه = آنفولانزای خوکی
به جای بوسیدن دوستان و اطرافیان خود،‌ همدیگر را در آغوش بگیرید.
ویروس H1N1 که عامل ابتلا به آنفلوآنزای خوکی است بیماری بسیار عفونی است، حتی ممکن است بسیاری از ما با آن مواجهه شده باشیم.حتی اگر همیشه ماسک به صورت داشته باشید مما کارهایی وجود دارد که می‌تواند با انجام دادن آنها یا انجام ندادن‌شان خطر ابتلا را کاهش دهید.

1- به جای بوسیدن دوستان و اطرافیان خود،‌ همدیگر را در آغوش بگیرید.

بغل کردن و یا در آغوش گرفتن کمتر باعث انتقال عفونت یا ذرات ریز که حاوی ویروس آنفلوآنزا است از بینی یا دهان می‌شود. اما ممکن است که شما بخواهید از هرگونه تماس و نزدیکی با فردی که سرفه می‌کند آب‌ریزش بینی دارد و یا سایر نشانه‌های آنفلوآنزا را دارد پرهیز کنید.

2- دست‌های‌تان را طبق اصول بهداشتی بشویید.

شستن دست‌ها بهترین راه محافظت از ابتلا به این بیماری است. مخصوصا وقتی در مکان‌های شلوغ رفت و آمد می‌کنید. همچنین وقتی در جایی هستید که ممکن است ویروس آنفلوآنزا به اشیایی که توسط افراد زیادی لمس شده است. بعد از گرفتن دستگیره در ماشین، یا وقتی در داخل اتوبوس یا مترو هستید و میله‌های اتوبوس و مترو را هنگام ایستادن گرفته‌اید حتما بعد از پیاده‌ شدن دست‌هایتان را بشویید.

3- به شستن دست‌هایتان عادت کنید.

(سعی کنید از سینک دستشویی‌هایی استفاده کنید که دارای آب روان و شیرهای اتوماتیک است)دست‌های‌تان را با آب روان گرم و صابون و ترجیحا مایع صابون بشویید.حداقل به مدت 15 تا 20 ثانیه دست‌هایتان را به هم بمالید و سپس آب‌کشی کنید. شیرهایی که اتوماتیک هستند بسیار مناسب هستند چرا که در صورتی که ویروس آنفلوآنزا به شیرآلات بچسبد تا ساعت‌ها در آن سطح زنده می‌ماند.اگر شیر اتوماتیک نبود از یک دستمال تمیز و یک بار مصرف برای بستن شیر استفاده کنید.

4- هنگام خرید و تهیه لیستی از لوازم مورد نیاز از خودکار مشخص خود استفاده کنید.

چرا که ممکن است ویروس از فرد مبتلا به خودکار منتقل شده باشد و در این صورت شما هم بیمار شوید. پس بهتر است همیشه یک خودکار برای کارهای شخصی خود داشته باشید.

5- هنگام عطسه دهان‌تان را به طرف بازوهای‌تان بگیرید.

این کار به شما کمک می‌کند که ویروس به دست‌های‌تان هم منتقل نشود و از عفونت مجدد در شما و دیگران جلوگیری می‌کند. البته این کار ممکن است در ابتدا از نظر شما و هم اطرافیان‌تان کاری عجیب به نظر بیاید. اما کاری بهداشتی است و از گسترش بیماری جلوگیری می‌کند.

6- دست ندهید.

برای محافظت خود از انتقال میکروب‌های دیگران از دست دادن بعد از سلام و احوا‌پرسی اجتناب کنید. سر خود را تکان دهید و یا برای ابراز احساسات به دوستان و اطرافیان لبخند بزنید. اگر حتما باید دست بدهیدن بعد از دست دادن دست‌هایتان را بشویید.

7- از صفحه کلید و موس دیگران استفاده نکنید.

حدالمقدور سعی کنید از وسایل شخصی در محیط کار استفاده کنید و اگر مجبورید از وسایل مشترک در محل کارتان استفاده کنید قبل از خوردن غذا و یا میان‌وعده و نوشیدنی حتما دست‌هایتان را با آب‌ولرم و صابون بشویید. جرم‌ها و میکروب‌ها می‌توانند حتی ساعت‌ها روی این وسایل بمانند و سبب انتقال بیماری به ما شوند.

سعی کنید وسایل خود را با دیگران به طور شریکی استفاده نکنید. می‌توانید برای جلوگیری از انتقال این آلودگی‌ها هر از گاهی با الکل وسایل کامپیوتر خود را تمیز کنید.

8- هرگز به چشم‌ها، بین‌ و دهان‌تان دست نمالید.

لمس کردن صورت و چشم‌ها و بینی به طور مکرر راه ساده‌ای برای انتقال و ویروس‌ها و میکروب‌هاست.از طریق مالش چشم، دهان و بینی میکروب‌ها به راحتی قادرند وارد بدن شوند ممکن است شما اصلا متوجه این کار نباشید اما اگر این عادت را دارید بیشتر مراقب باشید.

9- بعد از تعویض پوشک بچه و لباس‌های زیر کودک خود حتما دست‌هایتان را بشویید.

البته این کاری است که همیشه باید انجام دهید اما از زمانی که آنفلوآنزای نوع A شایع شده است کودکانی که بهر مهد می‌روند هم در معرض خطر هستند. از آنجایی که این بیماری ممکن است سبب اسهال، تهوع و استفراغ و ناراحتی گوارشی هم شود افراد مراقب کودکان در مهدها و در مدرسه حتما باید مراقب باشند که بعد از تعویض لباس و پوشک حتما دست‌هایشان را بشویند.
منبع : فردا
دسته ها : علمی - مقالات
پنج شنبه پنجم 9 1388
 

 

نشریه علمی پاپ ساینس با رو به پایان گذاشتن سال 2009 لیستی از 100 نوآوری برتر سال را با معیارهایی متفاوت از معیارهای رده بندی های دیگر نشریات اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، نشریه POP Science برندگان خود را به دسته های فناوری های خودرو، هوا فضا، رایانه، مهندسی، تجهیزات، فناوری سبز، بهداشت، سرگرمی، فناوری های خانگی، باز آفرینی و ایمنی تقسیم بندی کرده است که هر یک از آنها در دسته خود یک برنده اصلی دارد.

در بخش فناوری های خودرو، مرسدس S400 BlueHybrid به عنوان اولین خودروی جهان که باطری های لیتیومی را جایگزین باطری های نیکل-هیبریدی کرده است، رتبه اول را به دست آورده است.

تلسکوپ فضایی کپلر سازمان ناسا نیز در بخش هوانوردی و فضا رتبه اول را به دست آورده است. ماموریت این تلسکوپ که در ماه مارچ به مدار پرتاب شده است یافتن سیاره های شبه زمینی است که احتمال کشف حیات در آن وجود داشته باشد. این تلسکوپ در حال حاضر به صورت مداوم حدود 100 هزار ستاره را در فاصله 600 تا سه هزار سال نوری از زمین تحت نظر گرفته است.

در بخش رایانه نرم افزار WolframAlpha به دلیل توانمندی اش در پاسخ گویی به سئوالات کاربران با ارائه لینکهای اینترنتی که می توانند پاسخ خود را در آن بیابند، به عنوان یکی از نوآوری های برتر سال 2009 انتخاب شده است.

بزرگترین ساختار شیشه ای مقاوم در برابر وزن در میدان تایمز در بخش مهندسی توانسته است به یکی از برترینهای نوآوری تبدیل شود. این ساختار توانسته است پلکان شیشه ای را بر روی سطح شیشه ای دیگر با ضخامت پنج سانتیمتر حفظ کند در ساخت این سازه از صفحات پلاستیکی با مقاومت 100 برابر بیشتر از صفحات لمینتی و بستهایی با مقاومتی پنج بار بیشتر از چارچوبهای چوبی به وجود آمده است.

در بخش تجهیزات دوربین دوست داشتنی کانن EOS 5D Mark II که به عنوان اولین دوربین دیجیتال جهان که پرتره رسمی رئیس جمهور آمریکا را به ثبت رسانده نیز شناخته می شود، رتبه اول تجهیزات نوآورانه را کسب کرده است. این دوربین عکاسی با وضوح 21 مگاپیکسل از پنج حالت فیلمبرداری نیز برخوردار است و عکسها را در ابعادی مشابه فیلمهای 35 میلیمتری نمایش می دهد.

پودر Thiol-SAMMS به عنوان یکی از قدرتمند ترین مواد جاذب جیوه از مایعات به عنوان سبزترین نوآوری سال 2009 انتخاب شده است، این پودر که هر یک از بلورهای آن از مولکولهای طراحی شده اسفنجی شکل برای جذب جیوه تشکیل شده است، نتیجه 15 سال مطالعه دانشمندان بوده و می تواند 100 برابر هر جاذب دیگری به تصفیه آب از آلاینده ها بپردازد.

رتبه اول بخش بهداشت و درمان برترین نوآوری های سال 2009 نشریه پاپ ساینس به سیستمی پیچیده با نام سیستم درمانی NeuroStar TMS اختصاص پیدا کرده است که برای درمان افسردگی حاد طراحی و ساخته شده است. استفاده از این سیستم به آسانی مسواک زدن بوده و با انتقال امواج الکترومغناطیسی به غشای پیشین در مغز به درمان افسردگی بیماران می پردازد این بخش از مغز مسئولیت کنترل و تعدیل خلقیات را در انسان به عهده دارد.

عنوان برترین نوآوری در بخش سرگرمی به یکی از محصولات شرکت مایکروسافت اختصاص پیدا کرده است. این ابزار امکان انجام بازی های رایانه ای را بدون نیاز به هیچ ابزار کنترلی امکان پذیر می کند. Project Natal بازی های Xbox 360 را نسبت به حرکات بدن حساس کرده و به این شکل بازیکن می تواند با حرکات کامل بدن خود، بازی را اداره کند.

چکشهای بادی شرکت بوش که نسبت به دیگر تجهیزات مشابه از دقت و نیروی بالاتری برخوردار است، در بخش تجهیزات خانگی رتبه اول نوآوری در جهان را کسب کرده است، این ابزار نسبت به ابزارهای مشابه 20 بار کوچکتر بوده و در عین حال 10 برابر قدرتمند تر است.

در بخش بازآفرینی در نوآوری قایق سریع السیر Sea-Doo GTX با سرعتی در حدود 100 کیلومتر بر ساعت و با قدرت موتوری برابر 260 اسب بخار در رتبه اول قرار گرفته است. ایمنی بالا و سیستم منحصر به فرد کنترل این قایق از عوامل اصلی برتری آن نسبت به دیگر تجهیزات اعلام شده است.

و در نهایت رتبه اول برترین نوآوری جهان در بخش ایمنی به قدرتمند ترین کاغذ دیواری جهان اختصاص یافته است. کاغذ دیواری X-Flex نسلی جدید از کاغذ دیواری ها به شمار می رود که در برابر انفجار، مواد شیمیایی و دیگر فشارهای محیطی بسیار مقاوم است. این ابداع به منظور جلوگیری از ویران شدن دیوارها و سقف پناهگاه ها پس از انفجار و یا هر حادثه دیگری ابداع شده است.
 

منبع : بازیاب
دسته ها : خبر - علمی - مقالات
سه شنبه بیست و ششم 8 1388
استاد عصر استادان


سهند صادقی‌بهمنی: علامه سید محمدحسین طباطبایی، فیلسوف و مفسر آشنای عصر ما، خود در روزگار اساتید بزرگ و بی‌بدیل، روزگار تلمذ و تعلم را گذرانید

استوانه‌های فقه و فلسفه و اصول که هر یک صاحب سبک و مشرب خاص خویش بودند و محل رجوع هزاران شاگرد مجتهد یا نزدیک به اجتهاد. علامه طباطبایی گذشته از حس قدرتمند زمان‌شناسی و درک ژرف گذشتگان، هنر بزرگش رهایی از سایه سنگین آن بزرگان بود که البته جز به مدد ژرفای اندیشه و وسعت فکر برای او میسر نشد. او از اساتید بنام و مشهور خویش فقط فلسفه و عرفان و فقه و اصول را فرا نگرفت، از ایشان صرف اندیشه را به میراث نبرد، بل اندیشیدن اندیشه، تراث گرانبهای او بود. فکرکردن فکر و تفلسف فلسفه بود که علامه را در چشم شاگردانش بی‌بدیل و برای چشندگان مکتب فکری‌اش رفیع ساخت.

تلاش آن بزرگمرد هم همین راستا را نشانه رفته بود. بدایه‌اش، به‌راستی آغاز آموختن اندیشه بود و نهایه‌اش پایان آن و تعلیقاتش بر اسفار و بحار خود آغاز سفری طول و دراز در دریاهایی بود که پیشینیان به سلامت از آن بازنگشته بودند. نوشته‌های فارسی او نیز چنین بود. «اصول فلسفه و روش رئالیسم» که استاد شهید مطهری، یکی از شاگردانش آن را به خواست و اراده استاد شرح کرد، تکرار مکررات نبود، بل آغاز و سنگ‌بنای معرفت‌شناسی و ارائه آموزه‌های نوین و ناب فلسفه اسلامی بود که البته چنان که گفته آمد حاصل حس قوی زمان‌شناسی او بود در عصر و زمانه‌ای که ماتریالیسم دیالکتیک و منطق علمی که از فلسفه هگل بازتولید شده بود، فضا را برای تنفس خداباوران، سخت آلوده کرده بود. به هر روی در این جستار که به مناسبت سالروز بزرگداشت آن بزرگمرد اندیشه فراهم آمده، تلاش داریم تا بارقه‌ای از اندیشه ژرف او را بیان کنیم.

تمام اندیشه نو و ژرف علامه که برخی از آن با عنوان حکمت نوصدرایی یاد کرده‌اند بر روش خاص ایشان در فلسفه استوار است. هرچند علامه پردامنه و گسترده به روش خویش نپرداخته اما بیان مختصر و مفید ایشان در ابتدای «نهایه‌الحکمه» را می‌توان به حد کفایت بیانگر این روش ابتکاری دانست. بنیان این روش بر نفی دو نوع از براهین رایج در فلسفه و کلام اسلامی استوار است؛ دو نوع برهانی که از آن با نام برهان انی و لمی یاد می‌کنند. در برهان نخست یعنی برهان انی، مستدل تلاش می‌کند تا از راه معلول، علت مورد نظر خویش را ثابت کند. اثبات خداوند در کلام از راه برهان علیت نمونه واضحی از این شیوه استدلال است.

به این لحاظ می‌توان از این بیان بهره جست که در این نوع از براهین، «اوسط» معلول «اکبر» ‌است برای وجودش در «اصغر». به عنوان مثال در برهانی‌ اِنّی: «این آهن منبسط است و هر آهنی که منبسط است حرارتش بالا رفته است و در نتیجه این آهن حرارتش بالا رفته است». حد وسط برهان یعنی «انبساط» معلول افزایش حرارت است. البته افزایش حرارت به نحو مطلق سبب انبساط نشده است بلکه سبب انبساط آهن که یک فلز خاص است شده است. بنابراین حد وسط در جهان خارجی حقیقتا معلول اکبر یعنی افزایش حرارت است؛ در نتیجه علت ثبوت آن نیست بلکه نشانه آن است. از این‌رو «اوسط» را در این نوع از براهین تنها واسطه در اثبات می‌دانند نه ثبوت.

در نگاه علامه استفاده از این نوع براهین در فلسفه و کلام که به ترتیب موضوعشان، هستی و ذات‌باری است، دارای اشکالات اساسی است زیرا اگر تلاش کنیم تا از معلول پی به این دو موضوع ببریم، باید این لازمه را پذیرا باشیم که در عین پذیرش ثبوت معلول لااقل در مرحله قبل از اثبات علت، در وجود علت موضوع شک و تردید داریم و قصد داریم تا از راه معلول براین شک و تردید فائق آییم. این امر از سویی، به واقع کاستن از جایگاه و شأن باری‌تعالی و هستی است و از سوی دیگر با یک تناقض آشکار منطقی روبه‌روست؛ چرا که پذیرش معلول در حال شک‌داشتن در علت، پذیرش چیزی تحت عنوان معلول را نیز ناممکن می‌سازد زیرا هیچ معلولی بدون وجود علت ثبوت ندارد. گذشته از آن مفهوم هستی یا ذات باری به عنوان موضوع قضیه آنچنان واضح و بدیهی هستند که اصولا اثبات آنها غیر مفید بل ناممکن است. این بداهت از نگاه علامه، علاوه بر مفهوم، شامل تصدیق هم می‌شود.

اشکال وارد بر براهین لمی، اما مقداری پیچیده‌تر است و به‌سادگی نمی‌توان بدان واقف شد. شاید به همین سبب است که بسیاری از فلاسفه بزرگ چون ابن‌سینا و فارابی و ملاصدرا از آن در فلسفه خویش بهره می‌گرفتند و البته در برخی وجوه برهان لمی نیز حق با ایشان بوده است.

تمرکز علامه بر برهان لمی مطلق است؛ برهانی که در آن از وجود علت به وجود معلول پی می‌بریم. این نوع از برهان به هنگام استعمال در فلسفه و کلام دارای یک اشکال اساسی است. به عنوان مثال در برهان لمی مطلق: «این آهن حرارتش بالا رفته است و هر آهنی که حرارتش بالا رود منبسط می‌شود؛ بنابراین این آهن منبسط شده است».

حد وسط یعنی «افزایش یا ارتفاع حرارت» علت خارجی انبساط یعنی اکبر به شمار می‌رود و سبب ثبوت آن در اصغر یعنی آهن نیز شده است. بنابراین در این نوع برهان حد وسط، هم علت ثبوت و هم علت اثبات اکبر برای اصغر است؛ هرچند علت فاعلی خود اصغر نیست بلکه تنها صفتی را در آن ثابت می‌کند. با این حال اگر هستی یا ذات باری به عنوان موضوع قضیه یا اصغر در نظر گرفته شود این اشکال وجود خواهد داشت که در صفتی از صفات خویش، معلول موجود دیگری هستند. بنابراین هستی را دیگر نمی‌توان قائم بالذات و باری‌تعالی را نمی‌توان واجب‌الوجود به شمار آورد که این البته با بدیهیات در تناقض است.

شیوه پیشنهادی علامه، روش ملازمات عامه است که در آن حد وسط، رابطه عینیت با اصغر و اکبر دارد؛ یعنی حد وسط هرچند به لحاظ مفهومی با اصغر و اکبر متفاوت است اما مصداقا با آن دو عینیت در وجود دارد؛ به سخن دیگر حمل آن حمل شایع صناعی است. براین اساس علامه تلاش می‌کند تا ساختار فلسفه خویش را بر ملازمات عامه استوار سازد و مسائل فلسفی را از دل این شیوه حل‌وفصل کند. یکی از این مسائل که البته مهم‌ترین آنها نیز به شمار می‌رود مسئله «اثبات واجب» ‌است؛ مسئله‌ای که هر یک از فلاسفه تلاش کرده تا با روش خاص خویش به مصاف آن رود؛ ابن‌سینا تلاش می‌کند تا از راه «امکان» آن را حل کند و ملاصدرا از حد وسط «فقر وجودی» برای پاسخگویی به آن بهره جسته است.

علامه اما براساس روش خاص خود تلاش می‌کند تا آن را بدیهی و بی‌نیاز از علت و استدلال نشان دهد. در واقع استفاده از ملازمات عامه، علامه را قادر ساخته تا اثبات واجب را بی‌حد وسطی که مصداقا خارج از ذات باری باشد، برای همیشه حل‌وفصل کند. ایشان از این طریق، این امر را که شیخ‌الرئیس بر آن پای می‌فشرد- که مسئله «اثبات واجب» از نظریات است نه بدیهیات- نیز مخدوش می‌سازد. شیخ‌الرئیس در ابتدای فصل اول مقاله اولی الهیات شفا بر این امر که ممکن نیست واجب تعالی موضوع فلسفه باشد، اینگونه استدلال می‌کند که «وجود خدا نه بین و بدیهی است بنفسه و نه از اثبات آن مأیوس و ناامید هستیم؛ بنابراین نظری است، چرا که ما بر آن دلیل داریم؛ بنابراین چون موضوع هر علمی مسلم است و وجود خدا مسلم نیست نمی‌تواند موضوع این فن یعنی مابعدالطبیعه باشد»(الهیات شفا، ص6).

براین اساس ابن‌سینا تلاش می‌کند تا از طریق یک امر امکانی به ضمیمه امتناع و استحاله دور و تسلسل امر واجب را ثابت کند. در واقع او از شیوه‌ای استفاده می‌کند که علامه آن را نوعی برهان اِنّی می‌داند و استعمال آن را در فلسفه جایز نمی‌شمرد. برهان امکان و وجوب شیخ البته مورد انتقاد فلاسفه بعدی هم قرار گرفت. ملاصدرا تلاش کرد تا حد وسط برهان را از امکان به فقر وجودی تغییر دهد؛ زیرا در دستگاه فلسفی او امکان صفت ماهیت خالص بود و او اصولا اعتقادی به اصالت ماهیت نداشت؛ بنابراین از وجود و فقر برخی وجودات یعنی وجودهای معمول بهره گرفت. این برهان البته تفاوت صوری با برهان سینوی نداشت؛ چراکه حد وسط آن، آن را به یک برهان انی مبدل می‌ساخت. صدرالمتألهین نام برهان خود را که در همان ابتدای جلد اول اسفار اربعه مطرح شده، به تبعیت از تسمیه شیخ‌الرئیس، برهان صدیقین نامید و برهان صدیقین در نظر او، برهانی بود که در آن از نفس وجود بر وجود ره برده می‌شد؛ البته در وجود معلولی به وجود علی. علامه اما چندان به این دو نوع برهان که هر دو هم در نظر او انی بودند، رضایتی نداد.

او بحث خود را بر ارائه تصویر بداهت تصدیقی وجود باری براساس شیوه‌ ملازمات عامه مبتنی ساخت. علامه نخستین‌بار در حواشی و تعلیقات خویش براسفار که به احتمال فراوان در نجف فراهم آمده، به این بیان اشاره می‌کند؛«آن واقعیت که با آن، سفسطه دفع می‌شود و آن واقعیت که در ذی‌شعور [دارای فهم و آگاهی] ناگزیر از اذعان به آن است، عدم و بطلان را ذاتا نفی می‌کند؛ به این معنا که دارای وجوب ذاتی فلسفی و ضرورت ازلی(منطقی) است؛ چنان‌که از فرض بطلان آن، اثبات و اقرار به آن لازم می‌آید. بنابراین اگر به طور مطلق یا در زمانی خاص، بطلان واقعیت را فرض کنیم به این معنا که به بطلان واقعیت، واقعا معتقد شویم نه صورتا، ثبوت واقعیت را پذیرفته‌ایم» (حواشی و تعلیقات اسفار، ج6، ص14).
علامه همین بیان را در جلد پنجم «اصول فلسفه و روش رئالیسم» تکرار و تکمیل می‌کند.

عبارات ایشان در این کتاب اینگونه است: «واقعیت هستی که در ثبوت وی هیچ شک نداریم، هرگز نفی نمی‌پذیرد و نابودی برنمی‌دارد. به عبارت دیگر، واقعیت هستی بی‌هیچ قید و شرط [حتی شرط نفی موضوع قضیه] واقعیت هستی است و با هیچ قید و شرطی لاواقعیت نمی‌شود و چون جهان‌گذران و هرجزء از اجزای جهان، نفی را می‌پذیرد پس عین همان واقعیت نفی‌ناپذیر نیست بلکه با آن واقعیت، واقعیت‌دار و بی‌آن از هستی بهره‌ای نداشته و منفی است؛ البته نه به این معنا که واقعیت با اشیاء یکی شود یا در آنها نفوذ و حلول کند یا پاره‌هایی از واقعیت جدا شده و به اشیاء بپیوندد بلکه مانند نور که اجسام تاریک با وی روشن و بی‌ وی تاریک می‌باشند؛ در عین حال همین مثال نور در بیان موجود خالی از قصور نیست. و به عبارت دیگر: او (= ذات باری‌تعالی) خودش عین واقعیت است. و جهان و اجزای جهان با او واقعیت‌دار و بی‌او هیچ و پوچ می‌باشند.»(اصول فلسفه و روش رئالیسم، ج5، ص77 و مجموعه آثار شهید مطهری، ج 6، صص 983-982، بیان اول).

برای توضیح این برهان که پیش از علامه مورد استفاده هیچ‌یک از فلاسفه واقع نشده و در واقع از ابتکارات خاص فلسفی علامه است، تنها باید چند اصطلاح را بررسی کرد؛ چرا که این بیان در واقع قصد ارائه تصدیقی بدیهی از وجود واجب را دارد. اصل برهان را اینگونه می‌توان صورت‌بندی کرد: «واقعیت هستی واقعیت دارد.» منظور از موضوع یعنی «واقعیت هستی» ذات واجب است و واقعیت دوم وجود محمولی است. علامه با این بیان قصد دارد نشان دهد واقعیت هستی یا ذات واجب دارای ضرورت فلسفی است؛ یعنی وجود آن برایش ضروری است و محال است که وجودش از آن منتفی شود. اما رابطه میان موضوع و محمول در این قضیه، به بیان ایشان در حاشیه اسفار، ضرورت ازلی است.

ضرورت ازلی، اصطلاحی در منطق است که به بیان نوعی از ضرورت متعالی نسبت به ضرورت ذاتی می‌پردازد. در ضرورت ذاتیه، محمول تا زمانی که موضوع وجود دارد، چه در ذهن و چه در خارج وجود دارد؛ مانند «انسان حیوان ناطق است». در ضرورت ازلیه محمول حتی با فرض انتفاء موضوع نیز برای آن ثابت است! به این بیان که اگر ما واقعیت هستی را یعنی ذات واجب را که در واقع همان حاق واقع است انکار کنیم، باید اینگونه قضیه خود را صورت‌بندی کنیم: «واقعیت هستی، واقعیت ندارد.» در نتیجه واقعیت مورد تاکید واقع می‌شود؛ چرا که برای انکار آن نیاز به اثبات آن داریم!

علامه با این بیان، قصد ارائه یک برهان بر اثبات وجود باری را ندارند. بلکه تنها می‌خواهند نشان دهند که ضرورت موجود در قضیه مورد بحث، ازلی است و چون موفق به نشان دادن این امر می‌شود بداهت وجود خدا و محال‌بودن استدلال به او را ثابت می‌کند. تا این مرحله از بیان، ایشان وجود واجب را امری ثابت نشان می‌دهند اما در مرحله بعدی که در بیان اول «اصول فلسفه» آمده است و ایشان به بیان صفات واجب که عموما سلبی هستند می‌پردازند، به نظر از روش پیش‌گفته عدول می‌کنند. به عنوان مثال در بیان اینکه این «واقعیت هستی» مادی نیست، ایشان اینگونه استدلال می‌کنند که چون جهان متغیر است و متغیر، حادث، بنابراین آن واقعیت هستی که وجود برایش ضروری است، نمی‌تواند هیچ‌یک از اجزای این جهان گذران باشد. این نوع استدلال بی‌تردید بازگشت به استدلال‌های انی است که علامه- رضوان‌الله‌تعالی‌علیه- پیش از آن، انتقادهای تن‌خویش را نثار آنها کرده بود.

در هر صورت صرف ارائه این بیان را باید شاهکار فلسفه ایشان به حساب آورد چرا که فضل تقدم از آن ایشان است. علامه با این بیان وعده هزارساله فلاسفه‌ای را محقق ساخت که هیچ یک به‌رغم ادعای ارائه برهان صدیقین موفق نشده بودند آن را عملا نشان دهند. بی‌تردید میراث جاودان ایشان، چراغ راه آیندگانی است که با تاسی به روش ایشان، مسائل را بر این مبنا استوار خواهند ساخت.

منبع: همشهری
دسته ها : مذهبی - علمی - مقالات
دوشنبه بیست و پنجم 8 1388

سیره ‌تفسیری‌ صاحب ‌المیزان

سیدجواد میرخلیلی: یکی از آثار ماندگار و جاودانه علامه طباطبایی، کتاب شریف تفسیرالمیزان فی تفسیر القرآن است که آیت‌الله جوادی آملی درباره آن می‌فرماید: المیزان در میان تفاسیر چون کتاب قیم جواهر الکلام است در بین کتاب‌های فقه که هم کمبود گذشتگان را جبران نمود و هم زمینه تحقیق آیندگان را فراهم کرد. (شناختنامه علامه طباطبایی، ج 2، ص 73)

یکی از ویژگی‌های مهمی ‌که باعث برتری کتاب تفسیرالمیزان بر دیگر کتب تفسیری شده است، شیوه و سیره تفسیری علامه طباطبایی در سرتاسر این کتاب ارزشمند است که از آن به تفسیر قرآن به قرآن یاد می‌شود و در نوع خود، کم‌نظیر یا حتی به تعبیر برخی بی‌نظیر است. شیوه‌ای که علامه در تفسیر شریف المیزان از آن بهره گرفته، شیوه تفسیر قرآن به قرآن است یا همان تفسیر آیات به آیات. بدین معنا که قرآن را با خود قرآن تفسیر می‌کند. این شیوه هر چند میان مفسران چنان که گفته شد، کم‌نظیر یا بی‌نظیر است، اما با این حال در صدر اسلام و در دوران ائمه معصومین(ع)‌ سابقه داشته است؛ به گونه‌ای که پیامبر اسلام(ص)، اولین پرچمدار این روش بوده که در تفسیر بعضی آیات از آیات دیگر کمک می‌گرفته است یا حضرت علی(ع) نیز وقتی در نهج‌البلاغه قرآن را توصیف می‌کند، می‌‌گوید: بعضی از آیات به وسیله بعضی دیگر به سخن می‌آیند و بعضی بر بعضی دیگر شهادت می‌دهند و حتی بعدها نیز مفسّرانی همچون زمخشری، محکم‌ترین معانی قرآن را آن دانستند که از خود قرآن فهمیده شود؛ هر چند این راه، ادامه‌دار نبود، اما علامه در دوره معاصر و در طول حدود 20 سالی که این تفسیر را نوشتند، این مساله را رعایت کرده و منهج ائمه معصومین(ع)‌ در به‌کارگیری این شیوه از تفسیر را رعایت کردند. اما پرسش مهم این است که چرا با توجه به این که پیش از علامه هم چنین شیوه‌ای از تفسیر رایج بوده یا در میان برخی مفسران وجود داشته است، علامه می‌گوید تفسیر من، قرآن به قرآن است؟ آیت‌الله استادی پاسخ روشن و قانع‌کننده‌ای برای این پرسش دارند. این که علامه طباطبایی، عنایت بسیار فراوانی روی این روش داشته است، اما در تفاسیر دیگر شاید چند مورد بیشتر پیدا نکنیم که از این روش استفاده کرده باشند. به تعبیر ایشان، بنای تفسیرالمیزان بر این است که در هر آیه، چنین روشی پیاده شود؛ بنابراین می‌توان گفت پایبندی علامه به این روش در طول تفسیرالمیزان باعث شده تفسیر ایشان به این عنوان، یعنی تفسیر قرآن به قرآن شهره گردد. به هر حال، می‌توان ادعا کرد که شاید اساس این شیوه، همان باشد که قرآن کریم نیز بدان اشاره می‌کند: آیات قرآن، محکمات و متشابهاتی دارد... . در نتیجه، این اسلوب ایجاب می‌کند که بعضی از قرآن، بعضی دیگر را تفسیر کند و یک مفهوم در مجموعه‌ای از آیات و مناسبت‌ها تعریف و تبیین شود.

علامه طباطبایی نیز این اسلوب زیبا و روش نمونه در تفسیر را اساس کار خود در بیان معانی آیات قرار داده و در این تفسیر به گونه‌ای، روش قرآنی را پیش گرفته که بیشترین استناد و استنباط از آیات و تعمق و تدبر در آنها برای کشف معانی قرآن و آگاهی از مضامین یا مفاهیم آن را داشته است. به گونه‌‌ای که خود علامه طباطبایی، روش خود در تفسیر را چنین بیان می‌کند: تفسیر آیات با تدبر و دقت در آنها و در آیات دیگر و با استفاده از احادیث، روش اساسی‌ای است که ما بدان تمسک جسته‌ایم و این همان روشی است که پیغمبر اکرم(ص) و اهل بیت او در احادیث خود بدان ترغیب نموده‌اند. (قرآن در اسلام، ص 65) همچنین ایشان در جای دیگری و در مقدمه کوتاه خود بر کتاب شریف تفسیرالمیزان درباره روش تفسیری خود می‌نویسد: روشی که ما در پیش گرفته‌ایم، این است که قرآن را با قرآن تفسیر کنیم و آیه را با تدبر در نظیر آن روشن کنیم و مصادیق را به وسیله خواصی که خود آیات به دست می‌دهند، بشناسیم. در ادامه، ایشان با بیان آیه شریفه 89 سوره نحل: انا انزلنا علیک الکتاب تبیاناً لکل شی می‌فرماید: چگونه می‌شود پذیرفت که قرآن، بیان همه چیز باشد و بیانگر خودش نباشد.

بنابراین می‌توان از فرمایش‌های علامه طباطبایی چنین برداشت کرد که نقطه اوج کتاب المیزان، شیوه تفسیر قرآن به قرآن موجود در آن است که علامه به شایستگی از عهده آن بر آمده است. علاوه بر این ویژگی ممتاز در تفسیر شریف المیزان، یکی دیگر از مختصات بارز آن، اهتمام و توجه گسترده به نقل احادیث و اخبار صحیح از پیامبر و ائمه معصومین(ع)‌ است، به گونه ای که در این تفسیر، پس از نقل آیات و توضیح لغوی و ادبی بیان مراد هر آیه با شیوه قرآن به قرآن، فصلی تحت عنوان بحث روایی دارد که علامه طباطبایی به نقل و نقد تیزنگرانه روایات در پرتوی قرآن پرداخته و از این راه به تبیین و تفسیر احادیث در پرتوی قرآن دست زده است. این ویژگی، چنان در این بزرگوار برجسته می‌نماید که یکی از شاگردان بزرگ علامه نقل می‌کند علاوه بر این که استاد بزرگوار ما در هر آیه به آیات مشابه استدلال می‌کرد، خداوند این خصیصه بزرگ را هم به ایشان عنایت فرموده بود که تأویل حدیث می‌کرد. گفتنی است خصیصه تأویل احادیث، یکی از معجزات حضرت یوسف صدیق است. تأویل حدیث، یعنی روایت و حدیث را به ریشه‌اش برگرداندن. به تعبیر شاگرد علامه، ایشان تأویل حدیث داشتند؛ یعنی روایاتی را که از بیت رسول‌الله صادر شده بود به قرآن باز می‌گرداندند و این کمال عجیبی بوده است که غیر از ائمه، در دیگر صلحا و فقها به حدی که علامه طباطبایی در این ارتباط علم داشت، کسی نداشته است.

از دیگر ویژگی‌های تفسیر قرآن به قرآن علامه طباطبایی می‌توان به مواردی همچون شناسایی آیات کلیدی و ریشه‌ای در قرآن اشاره کرد، به گونه‌ای که در پرتوی آن آیات کلیدی، درهای بسیاری از آیات دیگر گشوده و با شناخت آن آیات ریشه‌ای این شجره طوبی، تفسیر بسیاری از آیات شاخه‌ای روشن می‌شود، در ضمن جداسازی آیات ریشه‌ای که ظواهر را تغذیه می‌کند از آیات کلیدی که بواطن قرآن را می‌گشاید و همچنین شناسایی آیات زیربنایی و آشنایی با آیات روبنایی و کیفیت ظهور آن آیات پایه‌ای در این آیات و نحوه رجوع این آیات روبنایی به آن آیات. (آیت‌الله جوادی آملی در شناختنامه علامه طباطبایی، ج 3، ص 291 و 292)

منبع: جام جم
دسته ها : مذهبی - علمی - مقالات
دوشنبه بیست و پنجم 8 1388
حقایقی شگفت‌انگیز و جالب درباره خواب
آیا تابحال خواب خود را فراموش کرده‌اید؟ آیا دچار بختک شده‌اید؟ خوابهای رنگی چطور؟ آیا تا به حال دیده‌اید؟

۱ – خواب دیدن افراد نابینا

کسانی که بعد از تولد نابینا می‌شوند می‌توانند تصاویر را در خواب ببینند. افرادی که نابینا به دنیا می‌آیند نمی‌توانند در خواب تصاویر را ببینند، اما نابینایان خوابهایی به شفافی افراد بینا دارند، که البته شامل حواس پنج گانه دیگر مثل شنوایی، چشایی، بویایی، لامسه و حتی عواطف حسی است. تصور کردن این امر برای انسانهای بینا مشکل است اما احتیاج بدن به خوابیدن به قدری زیاد است که می‌تواند به طور مجازی تمامی موقعیت‌های فیزیکی را تا مرحله به وقوع پیوستن آن به کار گیرد.


۲ – ۹۰ درصد خوابها فراموش می‌شوند

نیمی از رویاها در همان ۵ دقیقه اول پس از برخاستن از خواب و ۹۰ درصد آنها پس از ۱۰ دقیقه فراموش می‌شوند. یک روز صبح، شاعری معروف به نام ساموئل تیلور کلریج با یک رویای خیلی عجیب و غریب (بر اثر استعمال مواد مخدر) بیدار شد. کاغذ و قلم را برداشت تا هرچه در خواب دیده بود را یادداشت کند. این اثر «کوبلا خان» تبدیل به یکی از اشعار معروف انگلیسی شد. شعر او در بیت پنجاه و چهارم به وسیله فردی از شهر پارلاک قطع شد. کلریج قصد داشت شعرش را ادامه دهد ولی نتوانست بقیه خوابش را به یاد بیاورد، این اثر هیچ وقت کامل نشد.

در شهر زانادا ، به فرمان کوبلا خان
منزلگاهی باشکوه و مجلل ساخته شد
جایی که رودخانه مقدس آلف
در میان مغاکهای بی حد و مرز
از انسان تا دریاهای بی افق
جریان داشت.

یک مورد عجیب و غریب دیگر داستانی برخاسته از خواب به نام «دکتر جکیل و آقای هاید ویلست» اثر رودبرت لوییس استیونسون بود. داستان ماری شلی فرانکشتاین نیز زاییده خیالی یک رویاست.


۳ – همه مردم خواب می‌بینند

تمامی افراد (به جز مواردی از بیماری‌های شدید روانی) خواب می‌بینند. اما زنها و مردها رویاها و عکس العمل‌های متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. مردها تمایل دارند درباره سایر همجنسان خود خواب ببینند در حالی که زنان در خوابهایشان به طور مساوی دیگر زنان و مردان را می‌بینند.


۴ – خواب دیدن از بروز جنون جلوگیری می‌کند

در آزمایش جدیدی که درباره خواب بر روی تعدادی دانشجو انجام گرفت، مشاهده شد دانشجویانی را که در لحظه شروع خواب دیدن بیدار کردند (بعد از بیدار کردن به آنها اجازه داده شد که ۸ ساعت دیگر بخوابند) همگی دارای عدم تمرکز حواس، زودرنجی و کج خلقی، توهم و حتی بعد از ۳ روزنشانگر علائمی از جنون بودند. در نهایت وقتی به آنها اجازه داده شد که چرتی بزنند، ذهن آنها زمان از دست رفته را ترمیم کرد و سطح کارایی خواب آنها را افزایش داد.


۵ – فقط شناخته شده‌ها به خواب ما می‌آیند

رویا‌ها مکرراً از نقش بازی کردن افراد غریبه پر می‌شود. ذهن ما چهره افراد غریبه را در عالم رویا نمی‌سازد، بلکه آن چهره‌های افراد حقیقی هستند که ما در طول زندگی دیده ایم ولی آنها را به خاطر نمی‌آوریم یا نمی‌شناسیم. برای مثال شیطان خون آشامی که در آخرین خوابتان دیده‌اید ممکن است شخصی بوده باشد که وقتی بچه بودید شما را کتک زده و یا با پدر شما بحث و مشاجره کرده است! همه ما در طول زندگی چهره صدها هزار نفر را دیده‌ایم، بنابرین ذهن ما منبع بی‌پایان شخصیت‌هایی است که هنگام خواب دیده می‌شوند.


۶ – همه افراد خوابهای رنگی نمی‌بینند

12 درصد افراد بینا فقط خوابهای سیاه وسفید و بقیه افراد تمامی رنگها را در خوابهایشان می‌بینند. مردم موضوعات مشترکی را در رویاهایشان می‌بینند. مثل موقعیت‌های مربوط به مدرسه، تعقیب شدن، درجا دویدن، سقوط کردن، دیر رسیدن، دیدن مرگ کسی که زنده است، پرواز کردن، مردود شدن در امتحان و یا تصادف با اتومبیل. علت اینکه چرا به افرادی که خوابهای مربوط به درگیری و ناآرامی و مرگ را رنگی می‌بینند، فشارها و ضربه‌های روانی بیشتری وارد می‌شود، هنوز ناشناخته است.


۷ – خوابها آنچه که می‌بینیم نیستند

اگر شما درباره چیز خاصی خواب می‌بینید، الزاماً همیشه آن چیزی نیست که در تصویر می‌بینید. خوابها با زبانی بسیار سمبلیک با آدمی سخن می‌گویند. ذهن نیمه هوشیار شما می‌کوشد تا رویاهایتان را با اشیاء مشابه آن مقایسه و تلفیق کند.
مثل سرودن یک شعر و استفاده از آرایه تشبیه: مورچه‌ها مثل ماشینی که هیچ وقفه‌ای ندارد کار می‌کردند.

ولی شما هیچ وقت چیزی را با خودش مقایسه نمی‌کنید. به طور مثال هرگز نمی‌گوییم: آن غروب زیبا مثل غروبی زیبا بود. بنابرین ذهن شما ممکن است از هرسمبلی برای هر شیء استفاده کند ولی کمتر اتفاق افتاده که خود شیء سمبل خودش باشد.


۸ – ترک کنندگان دخانیات رویاهای واضحتری می‌بینند

کسانی که برای مدت طولانی سیگار می‌کشیدند و اکنون آن را ترک کرده‌اند، رویاهای شفاف‌تر و پاکتری نسبت به گذشته می‌بینند. طبق تحقیقات مجله روانشناسی ناهنجاری: در میان ۲۹۳ ترک کننده که ۱ تا ۴ هفته از دوره ترک آنها گذشته، ۳۳ درصد آنها حداقل ۱ بار خوابهایی مربوط به استعمال دخانیات را دیده‌اند. در بیشتر این خوابها، این افراد خودشان را در حال مصرف می‌دیدند و احساسات بسیار شدید منفی مثل، وحشت و اضطراب و گناه به آنها دست می‌داد.همچنین ۹۷ درصد ترک کنندگان تنباکو در مدت استعمال این خوابها را نمی‌دیده‌اند و عمدتاً فقط در دوران ترک مواد این خوابها دیده می‌شده است.این خوابها شفاف‌تر از خوابهای معمول بوده و مهمترین علامت مشترک ترک تنباکو گزارش شده است.


۹ – محرکات بیرونی به رویاها حمله می‌کنند

خیلی از ما فرایندی به نام تداخل خواب را تجربه کرده ایم. مثلاً هنگامی که صدایی را بیرون از عالم خواب شنیده‌ایم، به نحوی با خواب ما تداخل پیدا کرده است. مثالی مشابه این است که وقتی شما به صورت فیزیکی و در واقعیت تشنه هستید، ذهن شما این احساس را با خوابتان تلفیق می‌کند. سپس به صورت مداوم پارچ‌های بزرگ آب را می‌نوشید و خود را سیراب می‌کنید، دقایقی بعد دوباره تشنه می‌شوید و آب می‌نوشید، تشنه می‌شوید … آب می‌نوشید … و این چرخه تا وقتی بیدار می‌شوید تکرار می‌شود تا اینکه در عالم واقعیت آب بنوشید.


۱۰ – طی خواب بدن فلج می‌شود

می خواهید باور کنید یا نه، بدن شما در حقیقت هنگام خواب فلج می‌شود. به نظر می‌رسد این اتفاق از حرکت ناخواسته بدن و به نمایش گذاشتن رویاها جلوگیری می‌کند. بر اساس مقاله خواب در ویکی پدیا : غدد شروع به ترشح کردن هورمونی می‌کنند که به القای خواب کمک می‌کند، نورونها سیگنالهایی را به نخاع می‌فرستند که که باعث آرامش بدن می‌شود و کمی بعد بدن بی حس و فلج می‌شود.

بیشتر بدانید:
- وقتی خروپف می‌کنید، نمی‌توانید خواب ببینید.
- کودکان نوپا تا وقتی به سن ۳ سالگی برسند درباره خودشان خواب نمی‌بینند. آنها عموماً در همان سن تا ۷ یا ۸ سالگی شان کابوسهای بیشتری نسبت به بزرگسالان می‌بینند.
- اگر شما را به طور ناگهانی از خوابی کوتاه بیدار کنند، رویاهای واضح‌تری را نسبت به وقتی که تمام شب را خوابیده اید به یاد می‌آورید.

منبع: از وبلاگستان
دسته ها : علمی - مقالات
يکشنبه بیست و چهارم 8 1388
10حقیقت شگفت انگیز و عجیب علم فیزیک
10 حقیقت شگفت انگیز علم فیزیک با کمک تعدادی از کاربران توئیتر انتخاب شده و با همکاری یک کیهان شناس تشریح شده است. خورشید می‌توانست از موز ساخته شده باشد، تقریبا همه جهان گم شده است و سیاهچاله‌ها سیاه نیستند سه نمونه از این حقایق شگفت انگیز هستند.

به گزارش مهر، فیزیک بدون شک علمی شگفت انگیز است، ذراتی که وجود ندارند در احتمالات به حساب می‌آیند، و زمان متناسب با سرعت حرکت شیئی تغییر می‌کند. نشریه تلگراف 10 پدیده عجیب از این عجایب در علم فیزیک را با کمک تعدادی از کاربران توئیتر و کیهان شناسی به نام مارکوس چاون ارائه کرده است که در ادامه ارائه خواهد شد.

خورشید می‌توانست از موز ساخته شده باشد: خورشید بسیار پر حرارت است زیرا وزن چند میلیارد میلیارد میلیارد تنی آن گرانش عظیمی به وجود می‌آورد که در نتیجه هسته ستاره را تحت فشاری غیر قابل تصور گذاشته و در نتیجه فشار بالا حرارت فوق‌العاده تولید می‌کند. در صورتی که به جای گاز هیدروژن از میلیاردها میلیارد میلیارد تن موز استفاده می‌شد نیز همان میزان فشار و در نتیجه همان مقدار حرارت در خورشید به وجود می‌آمد. با این حال با افزایش حرارت، اتمها با بخشهای مختلف ساختار ستاره‌ای برخورد کرده و انرژی اتمی را به وجود می‌آورند که در اینجا تفاوت میان حضور هیدروژن و موز در ساختار خورشید آشکار خواهد شد.

تمام ماده‌ای که نسل بشر را به وجود آورده است در یک حبه قند جا می‌گیرد: اتمها 99.9999999999999 درصد فضای خالی هستند و به همین دلیل در صورتی که تمامی اتمها را به گونه‌ای به هم بفشاریم که فضای خالی میان آنها از بین برود، یک قاشق چای خوری یا حجمی برابر یک حبه قند از این ماده در حدود پنج میلیارد تن وزن خواهد داشت، وزنی 10 برابر مجموع وزن تمامی انسانهایی که در حال حاضر در جهان حضور دارند. این در واقع همان پدیده‌ای است که در ستاره‌های نوترونی رخ می‌دهد و وزن آنها را تا حد غیر قابل باوری افزایش می‌دهد.

آنچه آینده است می‌تواند آنچه گذشته بوده است را تغییر دهد: شگفتی جهان کوانتوم به اثبات رسیده است، آزمایش دو جداره که نور را در دو حالت موج و ذره به اثبات می‌رساند به‌اندازه کافی عجیب و غیر قابل تصور هست. به خصوص زمانی که اعلام شود مشاهده نور می‌تواند آن را از موج به ذره و یا برعکس تبدیل کند. اما پدیده‌های عجیب‌تر این جهان پس از آزمایش جان ویلر فیزیکدان در سال 1978 خود را نمایان کرد. آزمایش وی نشان داد مشاهده یک ذره در حال می‌تواند سرنوشت ذره مشابه دیگری در گذشته را متحول سازد.

طبق آزمایش دو جداره در صورتی که هر یک از پرتوهای نوری خارج شده از یکی از شکاف‌های صفحه آزمایش را مشاهده کنید، در واقع پرتو را مجبور کرده اید خصوصیات ذره‌ای به خود بگیرد و اگر به هدف برخورد پرتو چشم بدوزید خصوصیت موج گونه به پرتو نور بخشیده اید. اما در صورتی که پس از عبور پرتو نور از شکاف به مسیری که از آن ناشی شده است چشم بدوزید آنگاه است که پرتو نور می‌تواند در هر دوحالت شکل بگیرد. به بیانی دیگر زمان حال بر گذشته پرتو نوری تاثیر گذاشته است. این آزمایش در آزمایشگاه تنها چند صد هزارم ثانیه به طول می‌انجامد اما در مشاهده نورهای ناشی از ستاره‌های دوردست نیز صدق می‌کند. در واقع مشاهده اکنون ستاره‌های دوردست می‌تواند گذشته چند هزار یا میلیون ساله آنها را تغییر دهد.

تقریبا همه جهان گم شده است: می‌توان به جرات گفت در حدود 100 میلیارد کهکشان در جهان هستی وجود دارد که هر یک از آنها از 10 میلیون تا 10 تریلیون ستاره را در خود گنجانده‌اند. خورشید زمین در مقایسه با این ستاره‌های یکی از کوچکترین و ضعیفترین ستاره‌ها به شمار می‌رود و حتی می‌توان نام کوتوله زرد رنگ را بر روی آن گذاشت. در واقع در جهان هستی مقادیر ترسناک و عظیمی از ماده مرئی وجود دارد که انسان تنها قادر به مشاهده دو درصد از آن است. وجود این حجم ماده به واسطه نیروی گرانش آنها پیش بینی می‌شود و ماده تاریک نیز که مقدار آن 6 برابر جرم ماده مرئی تخمین زده می‌شود، نیز بخش نامرئی جهان را تشکیل داده است. به گزارش مهر، وجود انرژی تاریک به عنوان بخشی دیگر از جهان که در واقع مابقی جهان را تشکیل داده است، موضوع را پیچیده‌تر خواهد کرد، انرژی که با گسترش سریع جهان در ارتباط است و به همراه ماده تاریک همچنان ناشناخته باقی مانده است.

جسم می‌تواند سریعتر از نور حرکت کند و نور همیشه بسیار سریع حرکت نمی‌کند: سرعت نور در خلا 300 هزار کیلومتر بر ساعت است با این حال نور همیشه در خلا حرکت نمی‌کند. برای مثال نور در آب با سرعتی یک سوم سرعت گفته شده حرکت می‌کند. در واکنشهای اتمی برخی از ذرات به سرعتهای بسیار بالایی دست پیدا می‌کنند که بخشی از سرعت نور است و در صورتی که از میان رابطی که سرعت نور را خواهد کاست عبور کنند، در واقع می‌توانند سریعتر از نور حرکت کنند. چنین پدیده‌ای درخششی آبی رنگ از خود به وجود می‌آورد که به «تشعشعات شرنکوف» شهرت داشته و با بمبهای صوتی قابل مقایسه است. کمترین سرعتی که تا کنون برای نور به ثبت رسیده است 17 متر بر ثانیه یا 61 کیلومتر بر ساعت بوده که به واسطه عبور از میان روبیدیوم منجمد با حرارتی برابر صفر مطلق ایجاد شده است. در این حرارت این ماده حالتی به نام میعان «بوز ـ انشتین» را تجربه می‌کند.

تعداد نامحدودی نویسنده مطلب را نوشته و تعداد نامحدودی خواننده آن را می‌خوانند: بر اساس مدلهای استاندارد کیهان شناسی جهان مرئی با تمامی میلیاردها کهکشان و تریلیون تریلیون ستاره هایش تنها یکی از بی نهایت جهانهایی است که مانند حبابهای صابون در یک اسفنج در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. به دلیل بی نهایت بودن آنها می‌توان هر تاریخچه ممکنی را برایشان در نظر گرفت. اما تعداد تاریخچه‌های ممکن برای این جهانها متناهی است زیرا تعداد محدودی پدیده و تعداد محدودی نتیجه در بر داشته‌اند. تعداد این پدیده‌ها بسیار زیاد اما متناهی است پس همین پدیده عینی و کنونی که نویسنده این مطلب را نوشته و شما آن را می‌خوانید، باید بی نهایت بار در زمان رخ داده باشد. شگفت‌انگیزتر از آن این است که بدانیم نزدیکترین همتای ما در چه فاصله‌ای از ما قرار گرفته است. این فاصله عددی برابر 10 به توان 10 به توان 28 متر تخمین زده شده است که در صورت علاقمندی به محاسبه آن می‌توانید از عدد یک و 10 میلیارد میلیارد میلیارد صفر در برابر آن استفاده کنید!

سیاهچاله‌ها سیاه نیستند: به طور حتم سیاهچاله‌ها بسیار تاریکند اما سیاه نیستند زیرا این پدیده‌ها درخشان بوده و به آرامی نور خود را در تمامی طیفهای نوری از جمله نور مرئی به اطراف منتشر می‌کنند. این تشعشعات که «تشعشعات هاوکینگ» نام دارد نور خود و جرم سیاهچاله‌ها را به تدریج کاهش داده و با از دست دادن منبع جرم سیاهچاله‌ها تبخیر می‌شوند. به گزارش مهر، سیاهچاله‌های کوچک در مقایسه با جرمشان و نسبت به سیاهچاله‌های بزرگتر با سرعتی بالاتر از خود نور منتشر می‌کنند و بر همین اساس در صورتی که برخورد دهنده بزرگ هادرون بر اساس برخی نظریه‌ها از خود میکروسیاهچاله‌هایی تولید کند، آنها به سرعت تبخیر خواهند شد و دانشمندان پس از آن قادر خواهند بود بقایای تابشهای آنها را مشاهده کنند.

تصور بنیادین از جهان مسئول گذشته، حال و آینده آن نیست: بر اساس نظریه نسبیت خصوصی چیزی به نام اکنون، گذشته یا آینده وجود ندارد و قالبهای زمانی به یکدیگر وابسته‌اند زیرا همه هستی در سرعتی برابر در حرکت است. در صورتی که انسان با سرعتی کاملا متفاوت در حرکت بود شاهد پیر شدن زودهنگام یکی از نزدیکان و یا دیر پیر شدن وی نسبت به دیگران می‌بود.

ذره‌ای در اینجا می‌تواند به صورت آنی بر روی ذره‌ای در آن طرف جهان تاثیر بگذارد: زمانی که یک الکترون همتای ضد ماده خود یا پوزیترون را ملاقات می‌کند، هر در درخشش کوچکی از انرژی خنثی می‌شده و دو فوتون از این برخورد متولد می‌شوند. ذرات ساب اتمیکی مانند فوتونها یا کوارکها از ویژگی به نام اسپین برخوردارند که به مفهوم چرخش است، اما این ذرات در واقع حرکت چرخشی ندارند اما به گونه‌ای رفتار می‌کنند که انگار در حال چرخشند. جهت اسپین فوتونها در زمان تولد در برابر یکدیگر بوده و در نتیجه خنثی می‌شوند. با توجه به رفتارهای غیر قابل پیشبینی کوانتومی گفتن اینکه کدام فوتون در مسیر چپگرد و کدام یک در مسیر راستگرد حرکت خواهد داشت غیر ممکن است و در واقع تا زمانی که یکی از آنها مشاهده نشود، هر دو در هر دو جهت حرکت خواهند داشت اما به محض اینکه یکی از آنها مشاهده شود جهت راست یا چپگرد را به خود گرفته و به هر جهتی که حرکت کند، همتایش در مسیر متضاد آن حرکت خواهد کرد. این واقعیتی است که در آزمایشها به اثبات رسیده است.

هرچه سریعتر حرکت کنید سنگین‌تر می‌شوید: در صورتی که بسیار سریع بدوید به صورت لحظه‌ای و نه دائم، سنگین وزن خواهید شد. سرعت نور مرز سرعت در جهان است در این صورت زمانی که جسمی با سرعتی نزدیک به نور در حرکت است و شما به آن نیرویی وارد کنید، به سرعت آن نخواهید افزود بلکه تنها به آن انرژی اضافی وارد کرده اید که این انرژی باید در جایی قرار بگیرد. بهترین مکان برای قرارگیری این انرژی جرم جسم است. بر اساس قانون نسبیت جرم و انرژی با یکدیگر برابرند پس هر چه انرژی وارد شده بیشتر باشد جرم افزایش پیدا خواهد کرد. البته این افزایش وزن در انسان قابل چشم پوشی بوده و درعین حال غیر قابل انکار است.
منبع : تابناک
دسته ها : خبر - علمی - مقالات
شنبه بیست و سوم 8 1388
فاجعه در پائیز !(1)
علیرضا مخبر دزفولی
بدلیل اولویت بندی وظائفم با توجه به شرائط روز و نیازهای جامعه ، احساس کردم که الآن وظیفه ام کار در بحث روز صنفی ام یعنی "آنفلوانزای نوپدید" است لذا غرق در انجام این وظیفه بوده وهستم و قلم سیاسی ام را شکسته ام و در جهت اطلاع رسانی در خصوص این بیماری در حال تدریس و تعلیم و تالیفم.

در این حال وهوا به ذهنم رسید که این حوزه را به وسیله سایت ارزشمند تابناک وسعت دهم لذا از امروز تا هروقت که عمری باقی باشد و نیازی حس شود اولویت اوّلم را نوشتن در مورد این بیماری میدانم.اولین مقاله ام را در این موضوع لطفا ملاحظه فرمائید و از طریق ایمیل سئوالات ونظراتتان را ارسال فرمائید و مطمئن باشید که در اولین فرصت پاسخ خود را دریافت خواهید کرد امیدوارم این خدمت اندک مورد رضایت الهی واقع شود.

"ابتدا آن را "آنفلوانزای خوکی" نامیدند چون در مکزیک از کسانی این بیماری به جهان صادر شد ودر عرض 6 هفته جهانگیر(پاندمی) شد که این بیماری از طریق خوک به آنها منتقل شده بود.ولی بعد از مدتی بدلیل اینکه این بیماری قدرت انتقال از انسان به انسان را از خود نشان ودنیا را تکان داد به آن "آنفلوانزای نوع A" لقب دادند.بعد از گذشت مدتی کاشف بعمل آمد که "نوع A" دسته بزرگی از ویروس هارا شامل می شود که نوع "H1N1" آن ایجاد کننده این بیماری است.

با گذشت زمانی و رجوع به گذشته، معلوم شد که در سال 1297 هجری شمسی در پاندمی بنام "آنفلوانزای اسپانیائی" همین گونه(H1N1) براساس آمارهای موجود بین 20 تا 40 میلیون نفر را در سراسر جهان به کام مرگ کشانده است، لذا از خیر این اسم هم باید کم کم گذشت! نهایتا به این نتیجه رسیدند که با انتخاب واژه ای بی تغییر نام "آنفلوانزای نوپدید" را برای آن انتخاب کنند تا هیچ کشف جدیدی در مورد رفتارهای بعضا غیر قابل پیش بینی این ویروس، نتواند نامش را تغییر دهد.نام این بیماری هر چه که باشد وقتی بر اساس سوابق پاندمی های گذشته بناست میهمان ناخوانده 2 ساله همه جهان واز جمله کشور میهمان نواز ما باشد! و وقتی در سیر 6 ماه تا دوساله آن پیش بینی میشود 3/1 مردم جهان و در واقع 3/1 هر جامعه ای به آن ابتلا یابند و وقتی بنا باشد در طول این پاندمی 2-1 در صد مبتلایان به کام مرگ کشانده شوند و وقتی این درصد را با توجه به جمعیت کشورمان محاسبه کنیم که عددی بین 100 هزار تا 220 هزار کشته است، آن وقت در خواهیم یافت که چرا مقامات بلندپایه سازمان بهداشت جهانی (WHO) در ابتدای پدید آمدن این بیماری اعلام کردند که :"پائیز امسال برای آنفلوانزا هولناک خواهد بود."

البته در سراسر جهان و نیز کشور ما ،به برکت تلاش دانشمندان پاک نهاد و مسئولین دلسوز نظام، پیشرفت های فراوانی در زمینه مبارزه با انواع بیماری ها و حتی بیماری های مرموز ونوپدید قابل مشاهده است . اگر چه هنوز تولید واکسن این بیماری، مراحل نهائی تایید را طی میکند واحتمالا تا پایان سال میلادی روانه بازار می شود واگرچه بسیار بعید است که تا ماه های آتی وقبل از سال نو هجری شمسی به کشور ما برسد، ولی بدون هیچ تردیدی، رعایت نکات بسیار آسان و در دسترس بهداشتی مانند شستشوی منظم دست ها با آب وصابون(با یاد گیری روش صحیح شستن دست ها) و پرهیز از روبوسی و دست دادن تا گذراندن مرحله پاندمی(انشاء الله با کمترین تلفات انسانی) ،فاصله گیری از افراد دارای علامت ،ایجاد تهویه مناسب در محل کار ومنزل (با باز گذاشتن یکی دو پنجره و در صورت سرمای هوا، باز وبسته کردن پنجره های مختلف در طول شبانه روز به توالی و در حد چند دقیقه)،در صورت تماس با سطوح گوناگون دست نکشیدن به چشم ها ودهان وبینی، در صورت داشتن علائم آنفلوانزا استراحت در منزل تا پایان کامل علائم وتا 24 ساعت بعد از آن، پوشاندن جلوی دهان وبینی هنگام سرفه با دستمال های کاغذی یک بار مصرف ودفع دستمال های آلوده در سطل های زباله کیسه دار ودردار،.... می تواند در حدّ "واکسیناسیون" ابتلای به این بیماری را کنترل نماید وبدیهی است که عدم فرهنگ سازی برای موارد مذکور و ساده گرفتن موضوع می تواند برای کشور ما فاجعه آفرین باشد.

در این راه طولانی نمی توان از نقش برجسته رسانه ملی در این فرهنگ سازی غفلت کرد وظیفه ای که بنظر میرسد به درستی اداء نشده است.البته با دیدی که در این رسانه ملی ایجاد شده وشاید ناشی از تحمیل دیدگاه خودگردانی در این مجموعه باشد ،امروز با دیدگاه "هر چقدر پول بدهی آش میخوری مواجهیم !!!" که در عرصه فرهنگ سازی بنظر میرسد نتوان پول لازم را برای ارائه آش توسط رسانه ملی فراهم کرد لذا یا این امر مهم بر زمین می ماند و یا بدرستی به منزل نمی رسد.تا وقتی که در رسانه ملی تبلیغ "پرهیز از روبوسی ودرآغوش کشیدن" بصورت توصیه های مکتوب و یا تصویری نمایش داده می شود ولی توسط خود مجریان و مسئولین کشوری بهیچ وجه رعایت نمیشود نمی توان از مردم انتظار داشت که این توصیه ها را جدّی بگیرند. امید است با لطف الهی،تلاش مسئولان و اهتمام ملت شریف وفهیم ایران، این دوره 6 ماه تا دو ساله با کمترین تلفات انسانی سپری گردد و فرشته سلامتی به همه ما جذاب تر از گذشته لبخند بزند.

دکتر علیرضا مخبر دزفولی
sokhany1383@yahoo.com
منبع : تابناک
دسته ها : علمی - مقالات
چهارشنبه بیستم 8 1388

 بزرگترین فجایع دنیای فناوری

بزرگترین فجایع فناوری‌های نوین، از کنسول‌های بازی محتوی اسیدهای خطرناک گرفته تا انفجار باتری لپ‌تاپ‌ها، بر اساس آخرین بررسی کارشناسان مشخص شدند.

به گزارش پی‌سی‌ورلد، این روزها همه از مزایای بیشمار فناوری برای زندگی روزمره مردم سخن می‌گویند و از آن به عنوان ابزاری ضروری برای تسهیل جریان زندگی یاد می‌کنند. در حالی که کاربران با اشتیاق فراوان سراغ نسل جدید فناوری می‌روند و به صورت گسترده انواع آن را در بخش‌های مختلف به کار می‌برند.

برخی کارشناسان با نگاه بدبینانه به این جریان اظهار داشته‌اند که در کنار همه محاسن کنونی، معایبی نیز از جانب فناوری‌های نوین احساس می‌شود که می‌تواند مشکلاتی را برای کاربران به همراه داشته باشد. بر این اساس، منتقدان به برخی فجایع در این عرصه اشاره کرده‌اند که تا پیش از تولد فناوری‌های نوین لمس نشده است. بزرگترین فجایع فناوری‌های نوین، از کنسول‌های بازی محتوی اسیدهای خطرناک گرفته تا انفجار باتری لپ‌تاپ‌ها، بر اساس آخرین بررسی کارشناسان مشخص شده‌اند که در زیر مورد بررسی قرار می‌گیرند.

** باتری‌های آتش‌زا

به عقیده برخی کارشناسان، هیچ یک از مشکلات فناوری به اندازه آتش‌سوزی باتری لپ‌تاپ‌ها نخواهد بود. رایانه‌های قابل‌حمل هم‌اکنون محبوبیت فراوانی پیدا کرده‌اند و به عنوان جایگزینی برای رایانه‌های رومیزی، به صورت گسترده بین کاربران استفاده می‌شوند. اگر چه توسعه علوم باعث کاهش درصد خطا در همه زمینه‌ها شده است، اما همچنان می‌بنیم که باتری برخی لپ‌تاپ‌ها با مشکلاتی همراه هستند.

این مشکل پس از استفاده طولانی از رایانه همراه بروز می‌کند و دمای باتری به مرور افزایش می‌یابد تا آنکه به صورت ناخودآگاه آتش می‌گیرد و باعث آسیب‌دیدگی کاربر می‌شود.
یکی از بزرگترین نمونه‌ها در این زمینه به جمع‌آوری باتری لپ‌تاپ‌های سونی به‌دنبال افزایش دما و احتمال آتش‌سوزی در سال 2006 مربوط می‌شود. این طور که گفته می‌شود،‌ در جریان تولید این باتری‌ها از مقداری فلز نیکل استفاده شده بود که باعث افزایش دما و آتش‌سوزی می‌شد.

این باتری‌های سونی در لپ‌تاپ‌های دیگر شرکت‌ها نیز مورد استفاده قرار گرفته بود و سرانجام شرکت‌های دل، هیتاچی، IBM، لنوو، توشیبا و اپل نیز مجبور شدند به دنبال این مشکل باتری لپ‌تاپ‌های خود را جمع‌آوری کنند و متحمل خسارات مالی فراوان شوند.

** آیفون‌های انفجاری

شرکت اپل با تولید گوشی هوشمند آیفون بزرگترین تحول را در دنیای تلفن‌های همراه به وجود آورد و توانست با این محصول، بخش عظیمی از بازارهای جهانی را ظرف مدتی کوتاه تصاحب کند. این گوشی محبوب که این روزها به صورت گسترده مورد استقبال کاربران قرار گرفته، طی چند ماه گذشته مشکلاتی را نیز به وجود آورده است.

در ماه ژوئیه سال جاری میلادی برای نخستین بار گزارشی منتشر شد که بر اساس آن گفته می‌شد، برخی تعدادی از گوشی‌های آیفون و دستگاه چندرسانه‌ای قابل‌حمل iPod در اروپا پس از فعالیت طولانی آتش گرفته‌اند و باعث بروز آسیب‌دیدگی برای کاربران شده‌اند. پس از انتشار این خبر اتحادیه اروپا بررسی‌های گسترده خود را آغاز کرد و در این میان، اپل همچنان ادعا می‌کرد که محصولات آن هیچ مشکلی ندارد. این جریانات موجب شد تا اتحادیه اروپا کمیته ویژه‌‌ای را برای این پرونده تشکیل دهد و وظیفه پیگیری جریان آتش‌سوزی و انفجار آیفون را به آن واگذار کند. بررسی اتحادیه اروپا روی این پرونده همچنان ادامه دارد.

** کنسول‌های بازی اسیدی

یک سال قبل کنسول بازی قابل‌حملی با نام Rage Wireless Guitars وارد بازار شد که در مراحل نخست بسیار مورد استقبال کاربران قرار گرفت. این کنسول بازی که به شکل گیتار ساخته شده بود، مدل‌های مختلفی داشت و شامل باتری اسیدی ویژه‌ای می‌شد که انرژی را در خود نگه می‌داشت. اما این باتری بر خلاف دیگر باتری‌های قابل شارژ، چندان ایمن ساخته نشده بود و پس از گذشت مدتی، اسید از داخل آن خارج می‌شد.

کارشناسان در پی بررسی‌های خود روی این کنسول بازی دریافتند که ماده اسیدی باتری آن می‌تواند باعث سوختگی‌های شدید شیمیایی شود و آسیب‌های جبران‌ناپذیری را برای کاربر ایجاد کند. پس از انجام این بررسی، کمیسیون امنیت محصولات مصرفی آمریکا طی دستوری کارخانه تولیدکننده این کنسول بازی را تعطیل کرد و خاطرنشان ساخت که کلیه کنسول‌های عرضه شده باید از سراسر بازار جمع‌آوری شود.

** حلقه قرمز مرگبار

کنسول بازی Xbox 360 در سال 2007 مشکلات سخت‌افزاری فراوانی را در پی داشت و باعث واهمه شدید کاربران شد. کلیدی که برای خاموش/روشن کردن این کنسول بازی در نظر گرفته شده بود، حلقه قرمزی را اطراف خود شامل می‌شد که پس از بروز مشکلات سخت‌افزاری متعدد، به حلقه قرمز مرگبار شهرت یافت.

این حلقه قرمز با سیستم‌ سخت‌افزاری این کنسول بازی در ارتباط بود و هر زمان که یک قسمت از این دستگاه با مشکل مواجه می‌شد، بخشی از این حلقه قرمز روشن می‌شد. اما نسخه 2007 کنسول بازی Xbox 360 به قدری مشکل داشت که معمولا این حلقه به طور کامل روشن بود.

پس از بروز این مشکلات، مایکروسافت طرحی را با بودجه یک میلیارد دلاری به اجرا رساند تا مشکلات کلیه کنسول‌های بازی ارایه شده در بازار را برطرف کند. بر اساس این طرح، هزینه‌ای که کاربران به صورت شخصی برای تعمیر کنسول بازی پرداخت کرده بودند نیز به آن‌ها پرداخت شد.

** سیستم چندرسانه‌ای ذوب‌شدنی

بر اساس گزارشی که چندی پیش منتشر شد، یکی از انواع سیستم‌های پخش دیسک‌های DVD باعث آتش‌سوزی سیستم سینمای خانگی کاربران می‌شد. پس از تایید این خبر، فروشگاه زنجیره‌ای وال‌مارت در آمریکا مجبور شد 2/4 میلیون عدد دستگاه Durabrand مخصوص پخش دیسک‌های DVD را از سطح بازار جمع‌آوری کند.

مشکل دستگاه به این صورت بود که اگر کاربر به مدت طولانی از آن استفاده می‌کرد، به مرور زمان دمای آن افزایش می‌یافت و در نهایت باعث آتش‌سوزی کلی سیستم سینمای خانگی می‌شد. این طور که گفته می‌شود، ده‌ها مورد گزارش مربوط به این قبیل آتش‌سوزی‌ها به شرکت سازنده رسیده بود و در نهایت، تصمیم بر جمع‌آوری این محصول از سطح بازار شد.
دیگر دستگاه‌هایی که به صورت همزمان برای جلوگیری از آتش‌سوزی جمع‌آوری شدند شامل دستگاه پخش دیسک‌های DVD توشیبا، دوربین‌های دیجیتالی HP و اسپیکر Philips Magnavox می‌شدند.

** ویروس‌های فروشی

برخی کارشناسان امنیتی هشدار دادند، تعدادی از فناوری‌های جدیدی که این روزها وارد بازار می‌شوند، به صورت پیش‌فروش ویروس‌های خطرناک رایانه‌ای را در خود جا داده‌اند و زمانی که کاربر این دستگاه‌ها را خریداری می‌‌کند، در اصل ویروس خطرناک را نیز می‌خرد و با خود به منزل می‌برد.

در پاییز گذشته شرکت اسوس اعلام کرد که به صورت اشتباه رایانه‌ای را از سری محصولات Eee Box خود روانه بازار کرده است که شامل یک ویروس خطرناک می‌شود. این ویروس که در هارددیسک این رایانه شخصی موجود بود، علاوه بر آلوده کردن اطلاعات ذخیره شده، به دیگر حافظه‌های جانبی و خارجی انتقال می‌یافت و باعث آلوده کردن همه رایانه‌ها می‌شد.
در حال حاضر این قبیل ویروس‌ها در برخی قاب‌عکس‌های دیجیتالی، حافظه‌های فلش، هارددیسک‌ها و برخی مدل‌های iPod دیده شده‌اند.
** ناپدید شدن اطلاعات

بعضی از انواع ویروس‌های رایانه‌ای باعث پاک شدن اطلاعات ذخیره شده در حافظه داخلی رایانه‌ها می‌شوند. اما به جز این، کارشناسان اعلام کرده‌اند که در برخی موارد بدون وجود این ویروس‌ها نیز اطلاعات به صورت خود به‌خود پاک شده‌اند.

اوایل سال جاری میلادی شرکت Seagate هارددیسکی را با نام Barracuda 7200.11 روانه بازار کرد که شامل این مشکل می‌شد. این طور که گفته می‌شود، این هارددیسک به دلیل اختلال داخلی، در زمان فعالیت به صورت خودکار از غیرفعال می‌شد و تمام اطلاعات ذخیره شده در آن از بین می‌رفت.

شرکت Seagate پس از مطلع شدن از مشکل مذکور، با استفاده از نرم‌افزارهای پیشرفته خود کلیه اطلاعات پاک شده را برای کاربران احیا کرد و با پرداخت خسارت، هارددیسک‌های جدید را در اختیار آن‌ها گذاشت.

منبع : بازیاب

دسته ها : خبر - علمی - مقالات
چهارشنبه بیستم 8 1388
X